Toekomstige mobiliteit voor iedereen
Europees onderzoek naar inclusief zelfrijdend vervoer
Binnen het Europese onderzoeksproject SINFONICA voerden wij kwalitatief onderzoek uit naar de behoeften van mensen met verschillende beperkingen als het gaat om zelfrijdend openbaar vervoer. Het doel? Zorgen dat toekomstige mobiliteitsconcepten toegankelijk en bruikbaar zijn voor iedereen. Dit internationale project brengt inzichten over inclusieve mobiliteit samen. Van Nederland, Duitsland, Engeland, Griekenland tot aan Italiƫ.

De aanpak
Onze aanpak begon bij de mensen die het betreft. We legden contact met lokale netwerken en organisaties en spraken inwoners op locaties dichtbij. Thuis maar ook op locaties zoals buurthuizen en bibliotheken. Door middel van interviews en focusgroepen betrokken we verschillende doelgroepen. We werkten samen met onderzoekspanels van de Provincie Noord-Brabant en het Reizigersoverleg Brabant. Naast de intensieve samenwerking met de provincie stemden we onze inspanningen af met internationale onderzoekspartners. Online meetings en fysieke bijeenkomsten in Europa maakten het mogelijk om ervaringen te delen, werkwijzen af te stemmen en gezamenlijk vooruitgang te boeken. De samenwerking tussen verschillende Europese landen bood waardevolle inzichten in overeenkomsten en verschillen in de manier waarop mobiliteit is georganiseerd en onderzoek wordt gedaan. Deze uitwisseling leidt niet alleen tot betere oplossingen, maar versterkt ook de innovatiekracht van alle betrokkenen.
Waarom werkt het?
Onze aanpak werkt omdat we luisteren naar de ervaringen van gebruikers en deze centraal stellen. Dit is uniek in de internationale mobiliteitswereld, waar technische ontwikkelingen vaak de boventoon voeren. Dankzij ons onderzoek hebben beleidsmakers nu concrete inzichten in de drempels die mensen met beperkingen ervaren bij het gebruik van zelfrijdende voertuigen en bijbehorende toepassingen zoals apps. Maar dat niet alleen: de verkregen kennis maakt het mogelijk om vervoersconcepten te ontwikkelen die toegankelijker zijn voor iedereen. Door participatie centraal te stellen, geven we een stem aan groepen die vaak over het hoofd worden gezien. Zelfrijdend openbaar vervoer lijkt misschien nog ver weg, maar gezien de huidige technische ontwikkelingen kan het snel gaan. Door nu de ervaringen en wensen van gebruikers te onderzoeken zorgen we dat mobiliteit voor iedereen mogelijk wordt.