Serieus goede jongerenparticipatie

Een structurele aanpak voor de gemeente Waalwijk

De gemeente Waalwijk wil dat jonge inwoners structureel meedenken, doen en beslissen over thema’s en beslissingen die gaan over hun leven of spelen binnen de gemeente. Van incidentele initiatieven naar een structurele aanpak. Gedurende een heel jaar werkten wij als kwartiermakers jongerenparticipatie voor de gemeente Waalwijk.

De aanpak

We startten met het verkennen van de vraag: hoe kan Waalwijk jongeren écht goed betrekken? Via interviews onderzochten we waar de gemeente nu staat en wat medewerkers nodig hebben om jongerenparticipatie te versterken. Met 250 jongeren gingen we in gesprek via de Participizza: een speelse werkvorm om te achterhalen hoe zij graag willen meedenken. Vervolgens zijn we aan de slag gegaan met:

  • Het versterken van de positie van de jongerenambassadeurs hun zichtbaarheid. Het begeleidden van de jongerenambassadeurs. We versterkten hun positie door het vergroten van hun offline en online zichtbaarheid en ontwikkelden samen met de jongeren een gestructureerde werkwijze.
  • Het experimenteren met verschillende vormen van (online) jongerenparticipatie en het slim verbinden van verschillende jongeren(netwerken)
  • Het coachen van verschillende teams in het betrekken van jongeren en het verkorten van lijntjes tussen gemeente en jongeren. Zo dachten wij mee met o.a. het programma duurzaamheid, de Omgevingsvisie, het speeltuinenbeleid, en de koers sociaal domein.
  • Het ontwikkelen van een Starterskit Jongerenparticipatie, een tool die helpt om de participatievraag helder te krijgen en een passende vorm van participatie te bepalen. De Starterskit wordt ondersteund door een workshop, waardoor medewerkers de kit zelf kunnen gebruiken.

Een structurele aanpak bouw je niet in een jaar, maar de beweging is in gang gezet! Met ons eindadvies met aanbevelingen en een concreet jaarplan 2025 kan de gemeente Waalwijk zelf verder met het borgen van jongerenparticipatie.

Waarom werkt het?

We zetten verschillende (creatieve) participatiemethoden in om dichtbij jongeren te komen. Hun leefwereld stond centraal dus we gingen uit van thema’s die voor jongeren belangrijk zijn en gingen naar locaties en momenten waar zij al kwamen.  We brachten jongeren, jongerenorganisaties en ambtenaren bij elkaar. Maar jongerenparticipatie wordt pas echt betekenisvol als de geluiden van buiten “binnen” ook gehoord worden. We vergrootten de kennis en vaardigheden op het gebied van jongerenparticipatie binnen de gemeentelijke organisatie. We moedigden medewerkers aan om zelf naar buiten te gaan en contact te leggen met jongeren. Zo ontdekten ze dat jongerenparticipatie niet alleen waardevol is, maar ook leuk en verrassend dichtbij.  Alleen op wanneer je zowel met jongeren als de gemeente werkt is duurzame jongerenparticipatie mogelijk.

“Buitenlijn heeft jongerenparticipatie aangejaagd vanuit verschillende invalshoeken, wat de aanpak heel sterk maakt. De belangen van jongeren stonden hierbij altijd centraal”

Karlijn, Gemeente Waalwijk