Efficiënt en toekomstbestendig WMO-vervoer

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat inwoners met een mobiliteitsbeperking zelfstandig kunnen blijven reizen, terwijl het Wmo-vervoer efficiënt en toekomstbestendig blijft? Dat is de centrale vraag in het onderzoek dat Buitenlijn uitvoert in opdracht van de gemeente Zeist. De gemeente Zeist ziet een stijging in het gebruik van Regiotaxi. Om beter te begrijpen waarom dit gebeurt, voeren we een onderzoek uit onder zowel veelgebruikers als niet-gebruikers. We brengen in kaart wat de drijfveren en barrières zijn en koppelen dit aan een cijfermatige analyse. Dit helpt de gemeente bij het ontwikkelen van beleid dat zowel de toegankelijkheid als de betaalbaarheid van het vervoer waarborgt.

De aanpak

We gaan de slag met twee onderdelen: een cijfermatige analyse in samenwerking met de contractbeheerder en een kwalitatief onderzoek om met inwoners dieper in te gaan op hun ervaringen. We organiseren een-op-een interviews aan de keukentafel en groepsgesprekken, waarbij inwoners met elkaar in gesprek gaan. We leveren een compacte rapportage op met aanbevelingen die passen bij beleid én praktijk.

Waarom werkt het?

Door zowel cijfers als persoonlijke verhalen te combineren, krijgen we een compleet beeld van het gebruik en de behoefte rondom Wmo-vervoer. Dit zorgt ervoor dat aanbevelingen niet alleen beleidsmatig onderbouwd zijn, maar ook aansluiten bij de leefwereld van de gebruikers. Daarnaast zorgt de persoonlijke en creatieve aanpak van Buitenlijn ervoor dat we inzichten ophalen die bij standaard enquêtes of vergaderingen vaak verborgen blijven. Ons praktijkgerichte onderzoek staat dichtbij mensen en is altijd gericht op handelingsperspectief.